05/11/2011

Oruro


Véglegesen elhagyjuk a fovarost (legalabbis 2011-re nézve ;), ahol igen jol éreztuk magunkat. Utunk Oruro turisztikailag nem tulzottan érdekes varosaba vezet.
Volt banyaszvaros s az elnok, Evo Morales tanulmanyainak helyszine, melyre a helyiek igen buszkék is. Ezenfelul itt huzzak eloszor magasba az orszag lobogojat. Piros- sarga- zold, majdnem, mint a miénk :) A piros szin a hadsereg batorsagat, a sarga a banyakincsekben valo gazdagsagot s a zold a viragzo mezogazdasagot szimbolizalja. (Morales elnok kulonben, a megvalasztasa utan uj zaszlot vezet be, mely gyonyoru: egy szines mozaik, s a sokféle népesség egyesitését hivatott reprezentalni).

Cél nélkul bolyongunk a varos utcain s piacsorai kozt. Amint azt mar La Paz-ban is konstataltuk: itt is tobb koldusba botlunk. Foként idos, hagyomanyosan oltozott, vidéki, egyszeru emberekrol van szo, akik egyre nehezebben tudjak magukat fenntartani a foldmuvelésbol. A szegénység latvanya sehol a vilagon nem kellemes, de tudjatok mit? Ebben az orszagban még a koldusok is szépek!

Mielott a hostelbe visszatérnénk betérunk egy 1930 ota mukodo sorbarba, mely kizarolag a "Huari" névre keresztelt helyi nedut szolgalja fel: kis ill. nagy uveg variacioban :) A hangulat megfoghatatlan, mintha megallt volna az ido: a szomszédos asztalnal két idos bacsi kockajatékokkal szorakoztatja magat (s nem kevésbé minket :) Dohanyzas és fennhangon éneklés nagyonis megengedett, s a pincért csengovel szokas hivni :)
Estebédre megkostolunk egy helyi specialitast, melynek neve "charquekan" - olajban sult lamahus (nagyon olajos s nagyon sos, kissé ropog mint a teperto) egész burgonyaval, egy fott tojassal, s fott kukoricaval. Nem rossz, de micsoda adag! Pfff... :) Hat jo éjt!

Masnap meglatogatjuk a helyi banyasz-; ill. folklormuzeumot. Oruro nemzetileg ismert a karnevaljarol, melynek giccses kosztumei vannak itt kiallitva. A kis banyaszmuzeum egy, ma mar hasznalaton kivuli jaratban van berendezve az elmaradhatatlan "El Tio" figuraval, ki a banyaszok démona, s kinek eképpen adomanyokat kell felmutatni ( cigaretta, kokalevél, alkohol...etc.).

Ejszakai buszunk sucre varosa felé 23h00-kor hagyja el a varost, de nicsak, nincs csomagtér?! Az éjszaka hosszunak igérkezik mivel -az egyébként ledontheto- ulések a csomagjaink altal blokkolva maradnak...Sebaj, ez része a kalandnak!
Olelés nektek, s kérlek IRJATOK nekunk, ADJATOK reakciokat, ez nagyon FONTOS nekunk!!!! Graçias!

Hasta luego!

1 commentaire:

  1. Sziasztok!
    Élvezettem olvasom az utibeszámolótokat. A képek csodálatosak, igaz néha félelmetesek is (Jégszikla mászás) - még jó hogy csak utólag látom őket , különben halálra aggódnám magamat értetek!
    Szerintem a lámahús helyett jobban esne már egy kis paprikás csirkepörkölt:) Üdv: Zsuzsa

    RépondreSupprimer