18/11/2011

˙·٠•●BuEnOs AiReS●•٠·˙


Egy ismételten buszban toltott éjszaka utan, Buenos Aires-ben a reggeli csucsforgalom zsivalyara ébredunk. Es mégha gondjaink is akadnak a szallaskereséssel, s csak par napot toltunk az argentin fovarosban; annak felfedezése mindenesetre felejthetetlen élmény marad.
Bar 13 millio lakosaval Buenos Aires marad ugyanolyan olvasztotégelye a Foldnek, mint barmely masik oriasi vilagvaros; am a kultura s a hagyomanyok eros jelenléte ill. az argentinok vendégszeretete egy egészen kivételes légkort teremt.

Az ember Europaban képzeli magat az épuleteket latvan. Nem meglepo: a varosnézo busz nem gyozi sorolni a tucatnyi francia épitész nevét. A nap ragyog, a fak viragba borulva, a varos allando nyuzsgésben. Az utcakon parazs fustjét hozza a szél; szinte minden sarkon "parilla" marha-steak-et kinalnak az élo tango-show-t is szolgaltato éttermek. A nyal hamar osszefut az ember szajaban.. :)

Egy szo, mint szaz: a fovarosrol kozismert klisékkel talakozni egyaltalan nem kellemetlen élmény. Sot! :) Kezdve a gasztronomiai élménytol a "gaucho" lovas kulturan at a tango leckéig akad boven lehetoség egy par felejthetetlen napot eltolteni.

Megérkezvén- mit sem sejtvén a hétvégén megrendezésre kerulo elektronikus zenei fesztivalrol..- nem értjuk hogyan lehetséges, hogy a tucatnyi felkeresett szallo egyikében sincs hely?! Addig bolyongunk Palermo negyed utcain mig egyszercsak egy "Eger" cégtablaba nem botlunk. Mi a szosz?! Jobban korulnézve latom csak, hogy egy "Sissi Haz" névre keresztelt vendéghaz elott allunk! S bar belépve egybol biztosak vagyunk benne, hogy az éjszakat nem fogjuk tudni itt tolteni, a tulajdonos hazaspar nagyon kedvesen fogad bennunket. Probalok magyarul tarsalogni, de mindhiaba: az egri szarmazasu holgy mar sok-sok éve, hogy eljott otthonrol s igy anyanyelvét nem beszéli. Az egri kihajtogathatos képeslapot taskambol elobanyaszvan aztan nem is kell tobb, az olasz szarmazasu férj kavét hozat nekunk s hevesen keresni kezdi a lehetséges szallasokat baratainak telefonalvan ill. az interneten. Igazan imadnivalo :) S halleluja! Buenos Aires egy egész mas negyedében talalunk egy ifjusagi szallot! Koszonjuk Sissi Haz :) !

A varosban bolyongott felfedezo nap utan egy nagyon kellemes hétvégi napot toltunk a 2 oranyi autoutra fekvo San Antonio de Areco varosaban. Szerencsénk van: az éves hagyomanyorzo lovasunnep kellos kozepébe csoppenunk! A "gaucho" kultura megizlelésére nincs is ennél jobb lehetoség :) Szebbnél-szebb lovak ameddig a szem ellat buszkébbnél- buszkébb gyonyoruen oltozott lovasokkal a 3 évestol a 73 évesig. A latvany lenyugozo, amit csak fokoz a kellemes napsutés, a jofajta argentin muzsika s vidéki, fubenfekvos nyugalom. Ludo-val s Marion-nal hideg sort szurcsolve figyeljuk a vakmero lovasokat, akik vadlovakat megulvén versenyeznek az év rodeosa cimért.. Egészen elképeszto! Bevallom nehezemre esik egy ilyen nap utan visszatérni a nagyvarosi luktetésbe.. A szalmabalakon kartyazva Yvan meg is jegyzi, hogy én inkabb egy "vidékre teremtett jany" vagyok :) Hat igen; ami igaz, az igaz :)

Ezzel a kellemes mezitlabas érzéssel udvozollek mindannyiotokat innen Argentinabol, folyt. kov. az oceanpartrol ;) Millio csok!


Buenos Aires fotok
San Antonio de Areco fotok

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire