17/04/2012

Rézkeresőben


Meseországból aztán egy óriásbánya sokkolóan reális környezetébe csöppenünk. Calama 150 000-es városa ennek a "Chuquicamata" névre keresztelt rézbányának köszönheti létét és fennmaradását.
S ha a város, maga nem is tartogat érdekes látnivalót, a világ legnagyobb felszíni bányája annál inkább! A 100%-ban chile-i tulajdonú CODELCO cég ingyenes buszos látogatást szervez a turisták számára.

S megérkezvén az ember valóban egészen törpének érzi magát: az 1 km mély bánya 5 km hosszan s 3 km szélességben tárul a szemünk elé! S mikor felfedezzük a gigantikus, 3 m magas dömpereket; realizáljuk, hogy nem emberléptékű hely ez itt!

Ehhez hozzátesznek még egy lapáttal a túravezető által adott számadatok: egy ilyen óriásgép 5000 literes tankkal rendelkezik s 3 liter üzemanyagot zabál percenként, s minden egyes alkalommal 400 tonna kőzetet szállít a felszínre!!! Nem csoda tehát, hogy átlag 1 óra alatt araszolnak fel a mélyből.

És még egy kis statisztika: ebből a bányából 2500 tonna rezet bányásznak ki naponta; ami 200 000 tonna kőzet felszínrehozatalát jelenti! A kinyert réz aztán elsődlegesen Kínába s Japánba kerül kivitelre, s az elektronikában használatos finom rézszálak gyártására szolgál.

De számoljuk csak úja: 90 ilyen titánmasina a nap 24 órájában pöfékeli fekete füstjét... akkor az milyen mértékű szennyezést jelent?! Nagy mértékűt, nagyon nagy mértékűt... Amihez még hozzájárul az állandó -arzént is tartalmazó!- finom por jelenléte, mivel itt csapadék sosem hull. Ezek a tényezők 2005-ben már olyan mértékű szennyezést okoztak, hogy a szomszédos települést egy az egyben evakuálták...

Elvileg 2020-ra zárt bányát kívánnak alakítani az óriási tátongó lyukból. Hiszen gondoljuk csak el mi pénzt emészt fel egyedül maga az üzemanyag-költség, amit a gépekre kell fordítani?! A környezetvédelmi szempontokról nem is beszélve! Szóval csak reménykedni lehet a hamarosan változó rendszerben. Merthogy réz, az akad bőven; a készletek elegendőek egészen biztosan a következő 100 évre...


Calama fotói

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire