29/04/2012

Az Andok markában


Ismét megfogott s nem ereszt a lenyűgöző szépségű hegyláncóriás; de már nem bánom. Újra és újra behódolunk párját nem fogható szépségének. A napfelkeltével hagyjuk el Arica városát, hogy ismételten felkapaszkodjunk az Andok hegylánca közé. A táj gyorsan változik, jólesik a szemnek a sivatagot felváltó, zöldellő hegyoldalak látványa.


Putre 3500 m-en fekvő falvában aztán hamar megérezzük a klímaváltozást: a napsütést felváltja az eső; a rövidnacit a sapka-sál... Szobánkban nincs fűtés -mint úgy általában szokás Dél-Amerikában- a falon csordogál a lecsapódott pára, s a törölközők nedvesen maradnak. Brrrr! Hideg vaaaaaaaaan!!! Üdvözlet az esős évszak utáni Andokban! :)

Egyébiránt nagyon nyugodt itt minden. Egy hamisítatlan családi vállalkozásba csöppenünk, ahol az anya igazgatja a hostelt, az apa a kisboltban árul s a fiú a közeli nemzeti parkba szervez túrákat. Minden egy helyen, mi kell még? Mondjuk egy kis kedvesség és meleg vendégszeretet jól esne... Bolívia már nagyon közel; érezhető is az emberek ezenfajta zárkózott, befeléforduló viselkedésén.

A Nap végül sikerrel elvadássza a felhőket, így felkerekedünk megismerni az igazán kecsegtető természeti kincsekkel bíró Lauca Nemzeti Parkot: Parinacota vulkán (6350 m), Chungara-tó (4518 m) és ami a faunát illeti; akad itt bőven vicuña (kissebbfajta, s nagyon finomszőrű láma), rózsaszín flamingó és viscache (csincsillaféle nyúl).

Mégha az indulás nehezen is sikerül az éjszakai hideg által lemerített akkumulátor miatt, ismételten lélegzetelállító tájak tárulnak a szemünk elé. Az idő ragyogó, nagy szerencsénk van; a túravezető ugyanúgy kattogtatja fotómasináját, akárcsak mi, turisták :) Ez már jelent valamit!

Bár nem sétáltunk kilométereket, a nap fárasztóan végződik így 4500 méteren. Az embernek a lélegzet után kapkodva az a benyomása, hogy hirtelen megöregedett. Nem túl kellemes érzés... Igen kellemes viszont a túra végén fejbúbig süllyedni a jó meleg termálvízben... Hmmmmm!!! Minden rossznak jó a vége! Csodás utolsó chile-i nap volt ez; méltó befejezése ennek a hosszú-hosszú-hossssszzzzzúúúúúúúúúú országnak. Folyt. köv.! Besitos!

Putre fotói

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire