01/08/2011

Masodik het!


Bucsut intve a vulkanoriasnak Baños, a furdovaros felé vesszuk az iranyt, tovabbra is dél felé haladva. az orszagot észak- dél iranyban szeljuk at az Andok vonulatait kovetve. 


Amit érdemes tudni: Equador terulete 283.560  km és 14 millioan lakjak. Erdekes, de mind foldrajzi, mind szocialis vonasait tekintve Erdélyre emlékeztet az orszag. Erdély az Egyenlito mentén :-) A hegyek, az érintetlen kornyezet s a mezogazdasagbol, kézmuvesiparbol élo, hagyomanyait orzo nép.
A vulkani utomukodésnek koszonheto melegvizu forrasokban jo megmartozni, a kulonbség az otthoniakhoz képest, hogy 10 percenként alaallunk  felfrissulni a medencék mellett lezugo vizeses ala :-) Emellett Baños az extrémsportolasi lehetoségeirol is ismert, masnap meg is teszunk 60km-ert kétkeréken. A taj lenyugozo, tobb, mint egy tucat vizesessel tarkitott. S bar zuhog rendesen, orommel kiserjuk el francia baratainkat az uton, akik egész Dél-Amerikat biciklihaton kivanjak atszelni! Julie és Jean-Baptiste, veluk még Quito-ban ismerkedtunk meg, ugyanugy 10 honapot szannak a nagy kalandra. Latjatok vannak nalunk orultebb s vallalkozobb szellemuek ;-)
Ezt kovetoen két napot Alausi-ban toltunk, kis falu, mely vasutjanak koszonheti jomodjat. Gyonyoruszépen felujitott, fabol épitett kis vagonok viszik a turistakat az "Ordog orra" nevu vonalon 3350 m magasan, 13 km hosszan, sokszor szeditoen kozel a szakadékhoz.. De aggodalomra semmi ok, a teton valo utazast mar betiltottak :-) A célallomason kiralyi fogadtatas var: helyiek tancbemutatot tartanak, kis muzeumba invitalnak  s gyumolccsel kinalnak.
Masnap koran reggel ismét buszra szallunk, hogy 4 oranyi utazas utan Cuenca-ba érkezzunk. Nagyvaros, de légkore, kulturaja es tisztasaga miatt a helyiek sokkal inkabb kedvelik, mint a fovarost, Quitot. Holnap elindulunk felfedezni, s beszamolunk igy igaz-e :-) 
Addig is csok, folyt. kov.!

1 commentaire: