08/05/2012

A hab a tortán!



Cuzco-t bejárni és megszeretni pillanatok műve. Cuzco volt az Inka Birodalom vallási és politikai központja. Az indiánok szentségként imádták, mivel az első inka Manco Cápac alapította. Házainak, piacainak és utcáinak számát tekintve akkora volt, mint a középkori Európa egyik nagyvárosa!


A spanyolok hódítása előtt a peruiak egy nagy pumához hasonlították. A puma volt a szent állatuk, az ereje miatt imádták. A város volt az állat teste, s Szakszahuman erőd a feje. Egy felső-; és egy régebbi alsóvárosból állt. Feltehetően itt építették a Naptemplomot, amely az inkák legjelentősebb szentélye volt. A szertartásokat a város főterén a Huacacapatán tartották, mert a templomba csak a papok és a legmagasabb rangú tisztviselők léphettek be.

Majd a kelet-nyugati irányban folyó két patak mentén, később, napon szárított téglából sok egyszerű házat emeltek. Virágkorában a várost 200 000 ember lakta. A nagy ünnepeken és a vásárok alkalmával -a maga korában ritkaságnak tekinthető szám- csak növekedett. Ám 1533-ban a spanyol Pizarro katonái elfoglalták Cuzco-t, s nagy pusztításba kezdtek. Amit pedig ők megkíméltek; azt a kincskeresők tették tönkre...

A történelem ilyen mértékű jelenléte erősen rányomja a bélyegét a városra, annak egy igen érdekes hangulatot kölcsönözvén. Az ember könnyen beleképzeli magát az inkák korába. És az az állandó várakozással teli kíváncsiság ami a Machu Picchu vészesen közelgő felfedezésével jár! Én azt mondom nem lehet rossz archeológusnak lenni :-)

De hogyan is jussunk el a nehezen megközelíthető régészeti lelőhelyre? Merthogy ajánlatokkal jobbról-balról bombázzák a turistahadakat. Mi végül egy vonat + túra lehetőség mellett döntünk; s azt már utána mesélem el vajon jól döntöttünk-e...?! Folyt.köv.! Pusz!

Cuzco fotói

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire