28/12/2011

Óriásgleccser - avagy Iguazu, jegesen!


El Chalten hegyek közé ékelt kis falujabol 4 oras buszut vezet El Calafate zajos, turistaktol nyüzsgö varosaba. Az ut soran végig csodas ralatas nyilik az Andok vonulataira, am megérkezvén hamar konstataljuk, hogy a két hely közt ég és föld a különbség...
El Calafate-be egy nagy attrakcio miatt jön az ember: a 30 km hosszu, 5 km széles s 60 m magas "Perito Moreno" nevü oriasgleccsert latni!

A patagoniai Andok magaslatait összefüggö jégtakaro, jégmezö boritja; mely 250 km²-es kiterjedésével a harmadik legnagyobb a vilagon az Antarktiszt s Grönlandot követve! Akad itt tehat böven gleccerböl (közel 50!) s lagunabol.

Közismert, hogy a gleccserek többsége a globalis felmelegedés aldozataként évöl-évre rohamos sebességel olvad s zsugorodik (atlag 1 km-ert!!). "Perito Moreno" azonban kivételt képez! Az idealis klimaviszonyoknak köszönhetöen- ugymint csekély tengerszint feletti magassag ill. a Csendes-ocean felöl érkezö nedves levegö s az allando erös szél- az év 300 napjan havazik; mely ezzel megfelelö mennyiségü utanpotlast nyujt.

A turistak szamara tökéletesen kialakitott parkban lehetöségünk van a gleccser kozelében épitett hidakon sétalni. Orakon at szemléljük s hallgatjuk (!). Akar egy 3D- os film :-) S a hab a tortan, mikor elcsipjuk a le-le töredezö jéghegydarabokat a vizbe zuhanni; BUMMMMMMMMM! Elképesztö!! Az ember egészen kicsinynek érzi magat :-)

Ezt követöen hajora szallunk, hogy elérjunk a gleccser tulso oldalara. A masfél oras havon valo gyaloglast követöen pedig whisky-vel kinalnak, melyhez stilszerüen a jeget frissen törjük a gleccseren. What else?! :-)

El Calafate fotok

1 commentaire: