05/12/2011

Bálnanézőben


Utunkat Argentina keleti partjat kovetve, tovabbra is dél felé haladva folytatjuk. A taj egyhangu, a keskeny ut egyenesen szeli at a végelathatatlan pampat.

Puerto Madryn kis tengerparti varosaba megérkezni igazi feludulés Mar del Plata nyuzsgo udulovarosa utan. A part is sokkal tisztabb, s a tengerbe nyulo stég lépcsofokain piheno oroszlanfokakban csodalkozhatunk. A "La Tosca" nevu ifjusagi szallonk kapujan felfedezett "Udvozlunk" utan pedig nem is kérdés, hogy az éjszakat itt toltjuk :-)

Remek, tiszta kis menedék ez, ahol minden reggel frissen sutott hazi suteményekkel kedveskednek a vendégeknek...hmmm! A hihetetlen kedves személyzetrol nem is beszélve. Rodrigo programismertetoje utan fel is iratkozunk a masnapi balnanézo-turara; merthat foként ez azaz attrakcio amiért itt vagyunk ;-)

Puerto Madryn a "Peninsule de Valdés" bejaratanal fekszik, ahonnan konnyen megkozelithetoek a félszigetetet behalozo turautvonalak. Tobb tengeri nagyemlos is ezt a félsziget altal védett oblot valasztja a tavaszi idoszakban, hogy a kicsinyeinek életet adjon: balnak, cetek, delfinek, oroszlanfokak...stb. A félsziget egyes csucskeit emelett pingvinek népesitik be. Mint a természetfilmekben :-) Egészen hihetetlen!

Hogy a napi buszut-adagunk el ne maradjon, a napot masfél oras buszozassal nyitjuk a Valdés Nemzeti Parkig. A balnanézo hajok Puerto Piramides kis falujabol indulva viszik megallas nélkul a turistakat. A partig levezeto utcaban tucatnyi erre szakosodott utazasi irodat talalni. A hajokazas kb. masfél-két oraig tart, s a nyilt oceanra kiérvén 5 perc sem telik el az elso balna megpillantasaig! Huuuuuuuuuu! Aztaaaaaaa!! A kb. 20 turista siri csondben pasztazza a vizet egy balna hat-; farok megpillantasaig. A hajo személyzete tiszteletben tartva, ovatosan kozeliti meg eme lenyugozo nagyallatokat. Az atlag 12m hosszu és 27tonna tomegu, vizet pruszkolo balnatol 2 méternyire siklik el hajonk, az embernek a lélegzete is elall!!! S amikor egy masik, kb. 50 méternyire a hajotol tobb izben is felugrik a vizbol a szajunk is tatva marad!!! Pffff...tényleg lenyugozo, nincs is szavam leirni eme élményt; még most is libaborozom mikor visszagondolok :-) !

Puerto Madryn-ban talalhato emelett egy remek, "Ecocentro" névre keresztelt latogatokozpont, ahol a csodas fényképektol kezdve a "balna-ének" hallgatasan at a mélytengeri furi allatkakat bemutato videoig akad boven latnivalo. A konyvtar tornyaban berendezett kis szalon pedig maga a megtestesult nyugalom, ahonnan tavcsovon keresztul is lehet kutatni a vizben a balnak utan.

Remek kis szallonkat fajo szivvel, s csakis anyagi okok miatt hagyjuk el; a helyi kempingben verjuk fel satrunkat, hogy eltolthessuk még par kellemes napot itt. Argentinaban minden satorhely mellé alapon jar egy grillezo-hely; nem hiaba! Az argentin marha tényleg isteni, az ember akarva-akaratlanul is elcsabul ;-) Raadasul ez a kultura része: a csaladok, baratok (foleg a hétvégeken) ezzel toltik a napot a szabadban.

Még egy fenoménrol szolok, mellyel szintén itt, Puerto Madryn-ban talakoztunk elso izben: jelesul a vulkani hamu! A levegoben keringo hihetetlen finom szemcseju vulkani hamurol van szo, mely kodként takarja el a Napot; ezzel egészen hihetelen, vilagvége-hangulatot idézve. Pedig a vulkan nem is itt, a tengerparton; hanem tobb mint 500 km-re fekszik Chile-ben!!!S szerencsére mint minden mast, ezt is hamar elfujja a szél... ;-)

Minket is egészen Patagoniaig, a folytatas mar errol fog szolni. Addig is millio puszi mindannyiotoknak!

Bálnás videok

1 commentaire:

  1. Fantasztikusak a videók, de azért élőben az igazi:) Köszi, hogy megosztottátok velünk az élményeteket!:Zsuzsa

    RépondreSupprimer