27/12/2011

A Fritz Roy árnyékában


El Chalten kis varosaba megérkezvén az ido kegyesen fogad bennunket: az itt ritkasagszambameno kék égbolt s szikrazo napsutés lattatni engedi az argentin Andok csipkézett vonulatait.

Patagoniaban a szél egy percre sem all meg, néhany olyan kivételes napot leszamitva, mint ez a mai. Igy orommel verjuk fel satrunkat a tokéletes kilatast nyujto kempingben. A hely nyugodt és békés, kicsit "vihar elotti csend" hangulatat keltve. Nem véletlen, hiszen épp a turistaszezon elott vagyunk. Mindennek ellenére természetesen francia csoportos utazokba botlunk; elképeszto, hogy mindenhol ottvannak! :-)

El Chalten -és az Andok Patagoniaban magasodo vonulata- az argentin kiranduloparadicsomként ismert, 600 lelket szamlalo, kevés multtal rendelkezo telepulés. Tény, hogy tobb itt a hotel, s étterem ill. butik, mint a haz... De nem is ez az ami érdekel bennunket, hanem a kornyezo hegyek felfedezése. Turazni itt boven akad lehetoség a "Los Glaciares" nevu nemzeti parkban :-)

Tobb, mint egy hetes ittlétunk alatt 2 darab kétnapos, s tobb kisebb turat célzunk meg, melyek soran csodalatos a kilatas a Fritz Roy 3405 m-es oriasi, kihegyezett granitcsucsara. Emellett gyonyoru lagunakat s gleccsereket fedezunk fel a hofodte csucsok labanal. Az embernek kicsit olyan érzése van, mintha az Alpokban lenne; hisz eme hegylanc, s a perui Andok kozott ég és fold a kulonbség! Az 1000 m-es atlagmagassag sokkal inkabb europai arcot kolcsonoz az erdokkel boritott tajnak. 4000 m-en a vegetacio elképesztoen gyér volt!

S mégha erosen fuj is a szél, s néha megontoz bennunket egy-egy jeges zapor, a jo ido és a napsutés velunk marad :-) Micsoda szabadsag satrazni a szélvédett erdoben, inni a hegyi patakok vizét s csak menni-menni-menni; szotlanul, nagyokat szippantva a jo levegobe amig csak birja az ember!!





El Chalten fotok



2 commentaires:

  1. nehéz erre bármit mondani :) el vagyok ragadtatva!! gyönyörű fotók, gyönyörű hegyek, gyönyörű szavak, gyönyörű emberek! irigy vagyok és boldog, hogy ti ott lehettek!
    az utolsó bekezdést olvasva pedig egyszerűen könnybe lábadt a szemem... nincs mese, puhány vagyok :) ti pedig a legstrammabb emberek, akiket valaha láttam :)

    mit jelent a "Fout ta cagoule!" ? a google translate szerint: Főút a kapucni! :D szerintem ti ott inkább földrengés-imitátorok vagytok :)
    millió puszi nektek!

    szakács zs.

    RépondreSupprimer
  2. Drága! Köszönjük! :-)
    De hidd el, nem nagy ördöngösség eljutni a világ hasonló zugaiba s látni ezer csodát!
    Föként oly' zsenge fiatalként, mint te ;-)
    S ha sikerül érzelmi reakciókat kiváltanom az irásaim által, hát annál jobb!!
    A célomat elértem :-)

    "Fout ta cagoule!" pedig egy francia rap-számból egy részlet (amit megpróbáltunk a videon utánozni :-) Jelentése pedig: csapd fel a kapucnid! Mivelhogy épp egy zuhé kellös közepén voltunk :-)

    Ölelés és millió besitos!!!

    RépondreSupprimer