05/09/2011

Hatodik és hetedik hét






Egy mas dimenzio! Szembesulni a tobbszaz kilométeres buszutakkal s az Andok orias hegycsucsaival ill. atélni élete elso foldrengését valami egészen természetfeletti élmény. Pontosabban nagyon is természetkozeli!! Csak olyan kicsinek érzi magat az ember... Am ugyanakkor egyutt él az anyafolddel; annak minden bàjàval s szeszélyével egyutt. 

Nah, nemigazan tudom jol kifejezni magam, de tényleg nagyon érdekes (és élvezetes!) ebben az egész mas mértékrendben létezni.
Szoval majd egy hetes utazgatas utan (megallo Trujillo és Chimbote varosaban) megérkezunk a 3000 m-en fekvo Huaraz varosaba. Mégha tobb idot és logisztikat is kovetel a nappal torténo utazas, igen nagyra értékeljuk, mivel a tajkép mindenért karpotol!! Nem gyozom magamat ismételni, de egyszeruen lenyugozo az Andok vonulatainak sokszinusége! S ha nem szalltunk volna meg példaul Trujillo varosaban, nem érzékeltuk volna azt sem, hogy reng a Fold!
Es bizony! Sziesztankat toltve a hotelszobaban észleltuk az 500 km-re, 150 km-es mélységben keletkezo, 7-es ereju rengés hullamait. Hihetetlen, nemde? Trujillo-ban mindez csupan egy 2-es ereju foldmozgasnak felet meg; mindennek ellenére (rémuletunkben:) igen gyorsan szaladtunk ki az épulet teraszara :) Valoszinuleg a helyiek fel sem fogtak mi torténik ;)
Masik megallonk, Chimbote, Peru legnagyobb halaszkikotoje, maskulonben egy teljesen érdektelen kisvaros. Raadasul a tobbszaz halaszhajobol allo flotta eszelos mértékben szennyezi az oceant, a viz buzos s piszkosbarna... Egy éjszaka csupan s indulunk is tovabb a varva-vart Huaraz felé. Ezt megelozendo azonban -a buszpalyaudvarra tartvan- a kis csetresz Daewoo Tico taxi soforje « Need for speed » élménnyel ajandékoz (?!) meg, eszelos modon cikazva a kamionok, mototaxik és egyéb jarmuvek kozott...Es ami a legrosszabb, hogy ezen o jot szorakozik...huhh! Néha nehéz az itteni humort érteni... :)
Huaraz-ba megérkezvén nem csalodunk, a varost tobb tucat 5000-6000 m-es, hofodte csucs veszi korul, ennek koszonheto, hogy az Andok ezen vonulatat "Cordillera Blanca" névre keresztelték. Tudni kell azt is azonban, hogy a varost nem kimélték a természeti katasztrofak: a legsulyosabb az 1970-es 7,7-es foldrengés szinte teljesen letorolte a térképrol tobb mint 30.000 ember halalat okozva...Az épuletek csupan 10%-a maradt épségben ami megmagyarazza a nem tul szépséges varosképet...
Remek diakszallora lelunk ismét, no és mit gondoltok kiket lelunk bent?! Hat francia biciklis baratainkat! Ez mar tényleg lehetetlen, mondhatnank, de igaz :) Ismételten nagy az orom, az este az élménybeszamolokkal s tapasztalatcserékkel telik.
Par nap kellemes pihi utan nekivagunk a Santa Cruz nevu 4 napos hegyi turanak, melynek mar a kiindulopontjara eljutni is nagy élmény! Huaraz-bol 3 ora az ut « collectivo »-val, mely tobbszemélyes taxit takar. Az utolso egy oras emelkedot 7 masik utitarsunkkal osztjuk meg az 5 személyes autoban, amin csak mosolyogni tud az ember, mivel mas valasztasa ugysincs :) Az ut hepehupas és poros, mellettunk kalapos indian néni, (aki helyi ragcsalnivaloval: puffasztott àrpàval kinal :) s a tajképet elnézve a tura biztatonak igérkezik ;)
Igy is van, nagyon élvezzuk az autonomiat az Andok szivében. 3000-méterrol indulunk s az osvény egy oriasi volgyben vezet végig, egy hegy folyamot kovetve. Turazunk, satrazunk, nagyokat szippantunk a friss hegy levegobe. Az elso két nap ragyogo napsutés kisér minket, a harmadik nap ho és jég esik a 4700 m-es csucsra felkapaszkodvan, a negyedik nap esik. Lenyugozo az idojaras mennyire gyorsan valtozik! Mit is lehetne tobbet mondani errol?! A képek magukért beszélnek, nézegessétek! :)
A tura szegény kis indian falvakon atvezetve ér véget, ahol az emberek mezogazdasagbol élnek. Maradék élelmunket hatrahagyvan a helyi asszonyoknak, széles mosolyokat kapunk cserébe :)
A varosba valo leereszkedés ezennel mikrobuszban torténik, de micsoda hegyi uton! Az allunk is leesik mikor a gleccserek labanal s lagunak partjan kigyozo, eszelos kilatast nyujto uton zotyogunk! Eszre sem vesszuk, hogy az ut 3 oraig tart :) Tényleg lenyugozo!
Ezen csodas élményekkel vissztérve a varosba azért nagyra értékeljuk a meleg zuhanyt s a rendes ételt :) Par nap pihi s ujabb kalandra fel: ezennel par oras mountain bike turara indulunk egy fiatal vezeto segitségével. 35 km az Andok szivében, kétkeréken.. Mi kell még?! Igazi jatszotér a sport szerelmeseinek! :) Nehéz is lesz Peru ezen csucskét magunk mogott hagyni...De nem késlekedunk buszra szallni az ujabb felfedeznivalok felderitésére!
Folyt. kov. Olelés és csok mindannyiotoknak!

4 commentaires:

  1. drágák!

    hát sárgulok az irigységtől! :) túra túrát követ, meglepetés meglepetést, csoda csodát! szívem szerint minden nap olvasnám, hogy épp merre jártok, mit láttatok, mit ettetek, mit álmodtatok!
    vigyázzatok magatokra nagyon, és élvezzétek ezt a fantasztikus dolgot, ami veletek történik :) élezzétek ki az érzékszerveiteket és tágítsátok a memóriátokat, hogy emlékezzetek minden percre!
    puszilunk benneteket sokszor, és izgatottan várjuk a következő beszámolót!

    zsuzsi és dani


    ui.: eszméletlenek a képek! :)

    RépondreSupprimer
  2. testvérem!!ez fantasztikus!!tegnap megkaptam Pedrot és Estebant!!!annyira örültem, nagyon tetszik, most is benne van a fülemben!sajnos Pedro feje széjjeltört mire ideért..de sebaj Esteban is megvéd, Pedrot meg majd valahogy megszerelem :) vigyázzatok nagyon magatokra, te is hiányzol nagyon Esztiiiii!!! sok pussz

    RépondreSupprimer
  3. Igazi hegyi vándorok lettetek, irígylésre méltó, de kicsit félelmetes is. A képek lenyűgözőek! Szerintem már új tájak felé jártok, a Nagy Hegyek Szelleme vigyázzon Rátok! Ölellek Benneteket: Anya

    RépondreSupprimer