23/01/2012

7 nap, 100 km, másfél kiló fasírt és nónéhány vízhólyag: Torres del Paine Nemzeti Park, Chile


Amilyen nehezen akart összejönni, olyan sikeresen végzödött egy hetes kalandozasunk a Patagonia szivében fekvö, hihetetlen szépségü nemzeti parkban. Az Unesco vilagörökség részét képezö 181 000 hektarnyi területen fekvö parkban akad böven turaznivalo!

Az év elsö napjan értesülünk a rossz hirröl, mely szerint langokban all a nemzeti park 5%-a (egy felelötlen turistanak köszönhetöen...), s ennek eredményeként egész januar honapban nincs lehetöség oda belépni. Mérhetetlenül dühösek s csalodottak vagyunk, hiszen rég készülünk eltölteni egy bö hetet eme csodas szépségü helyen. Am a szél olyan erösen fuj, hogy az olto helikopterek meg sem tudjak közeliteni a langolo erdöt... Faj az ember szive, mikor ilyen mértékü pusztulast lat...

Végül par nap elteltével az összetarto tüzolto-; és önkéntes oltas eredményeként a tüzet sikerül megfékezni, s közzé teszik, hogy a park egy része ujra latogathato! Micsoda szerencsénk van ismételten! Eljünk hat vele!! Masfél kilonyi fasirt kisütése s a hatizsakok felpakolasa utan felkerekedünk egy jo hetes hegyi-erdei turara.

A parkban több menedékhaz is talalhato, satrazni s fözni csak ezeken a helyeken engedélyezett. Normal esetben lehetöség van a park szivében magasodo, 3000 métert megközelitö, oriasi granitcsucsokat körbegyalogolni (93 km). Mivel azonban a tüz miatt ennek csak egy fele jarhato be, kénytelenek vagyunk 3 napi gyaloglas utan visszafordulni. De sebaj, a fö, hogy itt lehetünk ;-) !

A tavok hosszuak s a zsakok sulyosak, am a taj semmihez sem foghato! Patagonia  itt is bökezüen tarja elénk érintetlen természeti kincseit. Am az érzés, hogy 3 napi gyalogutra vagy a legközelebbi emer alkotta településhez, elzarva a hegyek szivében; egyszerre varazslatos és ijesztö. Feledhetetlen kalad ez!

De beszéljenek helyettem a képek s a videok, hagyjatok magatokat elvarazsolni altaluk!
Ölellek benneteket!
Fotok Torres del Paine

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire