25/10/2011

Bolivia!


A hataratkelés zokkenomentesen zajlik, azt leszamitva, hogy a hataror ismételten nem tudja hova tenni Magyarorszagot... Gyors ellenorzes, s miutan mindenki meggyozodott, hogy kis orszagom Europaban fekszik szabad az ut :)

A turistakkal teli « hataratkelo-busz » koveti a legelészo lamakkal tarkitott topartot, melynek legkeskenyebb részén kompon kelunk at. Utunk a Titicaca-to szemkozti oldalan fekvo Copacabana varosaba vezet. Am a névrokonsagon tul a brazil varossal, nem sok kozos vonast velunk felfedezni. A Titicaca-to parti « strand » nem igazan kecsegtet megmartozni... Brrrr! A jelentos fiatalokbol allo argentin és amerikai « hippi » kolonia pedig, ki az utcan arulja karkotoit s csecsebecséit (s élvezi az olcso életet..), elég megdobbento latvanyt nyujt. Az ember valahogy nem erre szamit az elso boliviai varosba megérkezvén :)

Mivel a to perui oldalan a lebego szigetek meglatogatasa hagyott némi keseru izt a szankban, ezért   ismét hajora szallunk a parttol 1h20 percnyire fekvo « Isla del sol » felfedezésére. A korabban « Titi Khar'ka » (Puma Szikla) nevet viselo sziget utal a to puma formajara: ha a térképet megforditjatok, felfedezhetitek egy puma alakjat. Inka hagyomanyok szerint a hely a Nap bolcsoje. Az biztos, hogy 3800 méteren a Nap nagyonis jelen van s igen erosen tuz!

A sziget déli partjara megérkezvén, s azt 5 ora alatt atgyalogolvan, az éjszakat az északi parton toltjuk egy kis szallon, ahol a kilatas a partra lenyugozo. Mindez 3€-ért... Ohlalaaaa! A tura végén leereszkedunk egy szépséges strandra, ahol egy tehén is legelészik a vizben. Egész vicces latvany egy, a fejét vizbe marto tehén :) De élelmesnek kell lenni, mivel igy a tél végén mar igen nagy a szarazsag. A taj szinte mediterrani. A kulonbség csak az, hogy a to nem hullamzik, mint a tenger. Nagyra értékeljuk ezt a nyugalmat s a csendet. Am a jeges vizben megmartozni nincs elég batorsagunk...

A visszafelé vezeto hajouton osszfutunk a korabban megismert francia csaladdal, akik foldkoruli utra indultak szinte velunk egyidoben. 3 gyerek, akiknek az okitasa igy a szulokre harul; de elmondasuk szerint ez nem olyan nagy ordongosség ;) Jo utat Slim, Chloé, Noé, Dahlia és Prune!

Copacabana-bol ismét buszra szallunk; irany a fovaros, La Paz!

La Paz-ba mar a megérkezés is elképeszto latvanyt nyujt; a varos egy mély volgyben fekszik, majd' egy oraba telik leereszkedni a busszal. De nagyvaros létére egész nyugis a légkor, nem érezzuk azt az orult ritmust, mint pl. Peru nagyvarosaiban. Kellemes itt!

Elso dolgunk, hogy felkeressuk az utazasi irodakat lefoglalni két -mar elore kiszemelt ;)- turat; jelesul a "Ruta de la muerte" mountain bike-ozast ill. egy masik 5 napos dzsungel trek-et (2 nap bicaj s 3 nap hajo az esoerdoben ;).
A hatborzongato nevu "Ruta de la muerte" valojaban egy 64 km-en at, szakadék mentén kanyargo régi ut, ahol valoban rengeteg kamion zuhant a mélybe anno... Manapsag mar ez a turistacsalogato: orult lefelé gurulas 3600m-es szintkulonbséggel. Nem rossz, nem rossz, csak kar, hogy a tajat suru kod s para boritja igy annak szépségébol (s veszélyes mivoltabol..) vajmi keveset latunk. Coroico végallomasara megérkezvén ugy dontunk, hogy nem indulunk egybol vissza a fovarosba, s élvezzuk a hely nyugalmat s kellemes klimajat.

A fovaros felfedezése tehat csak ezutan kovetkezik, melyet egyedul kezdek meg, mivel Yvan-nak ismételten gyomorproblémai akadnak... (Nagyon figyelni kell itt a vizzel! Még fogatmosni sem szabad csapvizzel!) Mivel Bolivia viszonylag foldrengésmentes orszag, a varoskozpontot magas épuletek, toronyhazak uraljak. Erdekes ujra az effajta épitészetet viszontlatni, mely megjegyzem nem szép, de a fovarost nem is emiatt, hanem kellemes hangulata miatt kedveljuk hamar meg. Az emberek mérhetetlenul kedvesek, érdeklodoek s kotodnek a varosukhoz. Szinte minden nap tuntetés van a fotéren, petardakkal, zenével, ahogy kell :)

Az egyik legnagyobb tuntetés amit lattunk csodalatos (és eszelosen zajos!!) volt, mivel a hagyomanyosan oltozott indianok ill. banyaszok vonultak fel (egy tobbnapos menet utan érkeztek a fovarosba, mely soran 2 bébi is szuletett!). Egy, az egyik nemzeti parkon atvezeto uttervrol van szo, mely igen megosztja a népességet. Az elnok, Evo Morales, ki o maga is coca-termelo indian csaladbol szarmazik, 2005-ben tortént megvalasztasa utan szocialista valtozast hirdet, megsegitvén foként az indian népességet. Napjainkban népszerusége a kozéposztaj szemében egyre csokken...

Nem elegendo szamu jelentkezo miatt dzsungelturank torolve.. de nem is nagy baj, hiszen Yvan még labadozik. Doktornal kotunk ki végul, ki megallapitja: az eros hasmenés okozoja egy "giardia lambia" nevu parazita. Van orvossag, jon a gyogyulas hamar!

Mi tévok legyunk hat? La Paz tucatnyi tura kiindulopontja, lehet csemegézni. Mi végul hagyjuk magunkat elcsabitani egy tobb, mint 6000m-es csucs meghoditasara... Huhuuuuuuuuuuu!!! Hat egyszer van itt az ember, irany!! Kovetkezo beszamolom tehat mar errol szol, addig is olellek benneteket!


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire