Első wwoofing-os
élményünk amilyen váratlanul jön, olyan jól sikerül; és mint
már annyiszor, most is megállapítom, hogy véletlenek márpedig
nincsenek!
A kimondottan organikus
farmokon, koszt-kvártélyért való dolgozás és tapasztalatszerzés
már régóta izgatta a fantáziánkat Yvan-nal, s itt Chile-ben ki
is váltottuk az ehhez szükséges (ám nem két filléres!) tagságot
a farmok listájával egyetemben. Elkeseredésünkre azonban ennek
nem nagy hasznát vesszük, látván, hogy egy eléggé összecsapott
és az elérhetőségeket tekintve foghíjas anyagról van szó...
De sebaj, a már jól
bevált módszerhez folyamodunk, s szóba elegyedünk a helyiekkel,
akik lelkesen igyekeznek segíteni nekünk. Végül a santiago-í
hostelben megismert francia recepcióslány, Caroline utánunkküldött
email-je tűnik a legkecsegtetőbbnek: kecskefarmot ajánl
figyelmünkben, ahol a tulajdonos sajtot is készít! Ám sem
telefonra, sem email-re nem válaszol...
A szituációt megelégelve
úgy döntünk nekivágunk, s lesz ami lesz! Olmué kis városába
megérkezvén, s a helyi turistainformációs „kalyibát”
megcélozván hamar megtudjuk, hogy a keresett farm a várostól 8
km-re fekszik. „Remek! Akkor ide biciklivel is mehetnénk!”- jön
az ötlet, s két perc múlva már egy helyi kirándulás-szervező
irodában találjuk magunkat. Merthogy a kétkerekezés már
mindkettőnknek nagyon hiányzik!!!
És kit találunk itt?
Aldo-t, a farm tulajdonosát :-) Mint kiderül, az üzletet a
barátnője, Erika, vezeti; s őt azért találjuk itt, mert
internetezni jött. Hiába, egy kecskepásztornak is szüksége van a
világhálóra :-) Biciklikölcsönzés tehát lefújva... Aldo az,
személyesen, aki elvisz bennünket a farmra. Gyors vizit, merthogy
késésben van a fejéssel; ám a mi döntésünk is gyorsan
megszületik: „Holnap jövünk, Aldo!”
Nagyvonalakban felvázolom
a farm lakóit: 100 db (!) kecske, melyből
70 a tejéért, 30 pedig
a húsáért tengeti napjait (ez utóbbi nyáj „önellátó”, s a
farm mögötti pusztában legelész); Simon, a láma; egy egész
vaddisznó-család; Lucia, a koca (Pinochet feleségét hívták így
:-)); Sebastian, a jól megtermett sertés; több tucat baromfi
(csirkék, kacsák, pulykák, ludak); nyulak és 9, főként pásztor,
kutya. Lássuk csak... nem hagytam ki senkit...?! :-)
Aztán a majd' két hét
olyan gyorsasággal telik el, hogy észre sem veszük. Hamar
megkedveljük az állatok ellátásának napi rutinját, a saját kis
„otthonunkat” és a Granja Nonna Rosa remek légkörét. Igaz a
kopár dombok közé ékelt völgyben igen erősen tűz a Nap, s nagy
a szárazság; de jól esik a hideg zuhany és a pohár sör a munka
után :-)
Nagyjából minden reggel
és este 2 órányi munkánkba telik az etetés és az állatok
körüli egyéb teendők ellátása. Van például két kis
betegecske kecskegida, akikre kiemelt figyelmet fordítunk. Mivel
nagy -már 5 éve tartó !-szárazság van, a szabadon élő kecskék
szomjaznak s kevés a tejük; így sok a gyengécske gida. Egyébiránt
az egyik kis istápoltunk el is pusztult nem sokkal a vége előtt...
Igazi vidéki élet ez:
kenyeret sütünk, paradicsomlevet rakunk be és nagyjából azt
főzünk, amit Aldo hoz nekünk. Az alapélelmiszereken kívül
gyakran kapunk frissen fejt kecsketejet és sajtokat kóstolóba, meg gyümölcsöt; ami ritkaságszámba megy az önkéntesekre nézve
(!). Be kell vallani, hogy Aldo nagyon elégedett a munkánkkal, s
nem győzi ismételni, hogy milyen nagy segítséget is jelentünk
neki. És ami a legjobb, hogy mi mindebben örömünket leljük! :-)
De órákon át tudnám mesélni mi minden történt még itt velünk, kezdve az organikus toalettektől a vadmalackergetésen át az óóóóóóóóóóóóóóriáspókokig...!!! Tényleg felejthetetlen élmény marad!
Utolsó este még
grillezett kecskehusira és kis helyi muzsikára is van jogunk,
hmmmm...! Fájó hát a búcsú, de indulnunk kell tovább. Hiányozni
fogtok kiskecskéim! Hiányozni fog ez a fajta szoros kapcsolat a
jószággal, hiányozni fog ez a ,bizony nehéz, de szabad munka. Köszönjük La Granja
Nonna Rosa, köszönjük Aldo!
Farmos fotók
Farmos fotók
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire